Dibuang Kerja: 5 Perkara Yang Perlu Dilakukan

hak pekerja dibuang kerja

Jika anda baru-baru ini telah dibuang kerja, jangan panik. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda kekal stabil secara kewangan.

 

Dapatkan Bantuan Kewangan Percuma Apabila Dibuang Kerja

Sekiranya anda mempunyai pelbagai pinjaman dan anda berfikir bahawa anda akan menghadapi masalah untuk membayar apabila dibuang kerja, dapatkan nasihat kewangan secara percuma dari Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK). Di bawah Program Pengurusan Hutang, AKPK akan membangunkan pelan pembayaran balik hutang peribadi untuk individu yang tidak dapat menguruskan pembayaran bulanan mereka kepada bank. Anda akan mempunyai sesi dengan pegawai AKPK yang akan mengira komitmen kewangan anda, dan melaksanakan rancangan penstrukturan semula. AKPK kemudian akan berunding dengan bank anda bagi pihak anda untuk jumlah bayaran balik yang lebih rendah.

Jangan pergi ke mana-mana “ejen pihak ketiga” AKPK kerana orang telah ditipu untuk membayar nasihat kewangan yang dikatakan dari AKPK. AKPK tidak mengenakan bayaran untuk perkhidmatan perundingan mereka dan mereka tidak mempunyai agen.

 

Rundingan Semula Pembayaran Balik Anda

Kirakan pembayaran bulanan pinjaman bulanan sedia ada untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang berapa lama anda boleh bertahan semasa menganggur selepas anda dibuang kerja. Sekiranya anda berpendapat bahawa anda tidak akan dapat membayar pinjaman lebih daripada 2 bulan, hubungi bank anda atau perkhidmatan kaunseling kredit.

Kebanyakan bank bersedia untuk membantu anda menyusun semula hutang anda jika anda memberi notis awal. Bank terbuka untuk ini kerana mereka juga ingin mengurangkan jumlah pinjaman tidak berbayar. Bank boleh menawarkan bayaran bulanan yang lebih rendah dan memanjangkan tempoh pembayaran.

Skor kredit anda juga tidak akan mengalami kerosakan yang teruk kerana jika ia mencerminkan bahawa anda berusaha untuk membayar hutang anda. Semakin lama anda menunda pembayaran balik hutang, lebih banyak lagi bunga akan dikompaun. Pada waktu anda mencari pekerjaan baru, anda mungkin berakhir dengan bebanan hutang yang akan mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan.

 

Menyatukan Hutang Anda

Penyatuan hutang bermakna anda menggabungkan hutang anda supaya anda boleh membayarnya dengan faedah yang lebih rendah. Anda mungkin tidak dapat menyatukan semua hutang anda. Tetapi, pertimbangkan menggabungkan hutang anda dengan menggunakan perkhidmatan seperti pemindahan baki. Dengan pemindahan baki, anda boleh menyatukan hutang kad kredit anda dan membayarnya dengan faedah yang lebih rendah.

Pilihan lain yang perlu dipertimbangkan apabila anda dibuang kerja adalah penstrukturan semula pinjaman, yang berfungsi dengan menghubungi bank anda untuk meminta pinjaman anda disusun semula. Bank mungkin bersedia untuk membantu dan biasanya terbuka untuk rundingan kerana mereka juga ingin mengurangkan pinjaman tidak berbayar.

 

dibuang kerja tanpa notis

 

Menimbang Semula Keutamaan Anda

Sekiranya anda baru sahaja dibuang kerja, lihat perbelanjaan anda dan lihat yang anda boleh potong. Beri keutamaan kepada keperluan dan bukan kemewahan. Jangan risau, sebaik sahaja anda telah mendapat pekerjaan semula, anda perlahan-lahan boleh menambah kemewahan.

Katakan anda menghabiskan RM150 pada langganan gym bulanan dan RM180 pada langganan TV kabel, anda boleh menjimatkan RM330 jika anda membatalkan kedua-dua langganan. Pilih alternatif hiburan yang lebih murah, seperti Netflix atau iflix, dan bukannya membayar untuk TV kabel dengan bukan semua saluran yang anda tonton.

 

Mulakan Perniagaan Secara Online

Ramai sekarang yang telah mulakan perniagaan online. Ia sangat popular kepada mereka yang ingin menambahkan pendapatan tanpa perlu berhenti kerja. Ini kerana kos untuk memulakan perniagaan tersebut adalah sangat murah berbanding perniagaan tradisional. Jika anda yang telah dibuang kerja, perniagaan jenis ini adalah recommended. Dan yang popular sekarang adalah berniaga di Shopee.

Shopee antara marketplace yang sedang meningkat naik dan semangkin popular Malaysia. Walaupun marketplace Shopee ni masih baru, tetapi laman membeli belah online ini semakin digemari oleh pembeli online di Malaysia. Lihat sahaja trend carian di google, bulan Mac 2018 terdapat 2 juta lebih warga Malaysia membuat carian shopee.

Antara kelebihan berniaga di Shopee yang menarik adalah:

1) NAK BERMULA TU SANGATLAH MUDAH.. Tak complicated macam nak bermula niaga di L*Z**A. Tak perlu nak kena ada SSM pun dah boleh mula niaga dah.. Daftar guna smartphone je pun boleh..

2) SENANG NAK JAGA.. Boleh buat secara part time je.. Hanya perlu 2-3 jam saja sehari untuk manage.. Campak-campak produk, dan tunggu masuk order.

3) TAKDE FEES PUN.. Shopee tak kenakan sebarang fees untuk kita listing produk.. Dan kalau terjual pun, dia tak ambik % pun. 100% duit customer dapat kat kita. Malah, kos pos pun Shopee yang akan tanggung. Syok betul kannn..

4) USER FRIENDLY.. Interface website dan apps Shopee ni sangat2 lah senang untuk faham.. Tak perlukan apa2 panduan pun boleh mula sendiri. Jangan risau kalau anda takde pengalaman berniaga online.. Newbie pun senang nak bukak store di Shopee!

5) BULK LISTING.. Anda bayangkan, kalau kita nak ada 100 produk di store kita, nak upload satu persatu tu sudah tentu makan masa yg sangat lama kan? Jadi, dengan adanya fungsi Bulk Listing ni, kita boleh upload produk kita dengan hanya beberapa klik jer..

Kalau minat nak berniaga di shopee kena belajar dulu. Boleh klik DISINI untuk maklumat lanjut.

 

Akhirnya, jangan melibatkan perkhidmatan “Ah Long” atau pemberi pinjaman wang yang tidak berlesen apabila anda dibuang kerja kerana anda akan mengalami kekacauan kewangan yang lebih besar. Ikuti petua di atas dan hidup mengikut cara anda semasa anda berusaha ke arah keadaan kewangan yang lebih baik.

Nak Miliki 50 Contoh Soalan Temuduga Kerajaan PERCUMA?
Sila masukkan Email anda untuk info lanjut.
We respect your privacy

1 thought on “Dibuang Kerja: 5 Perkara Yang Perlu Dilakukan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.