Kerjaya

Apa Itu Calon Simpanan Lantikan?

Keputusan temuduga SPA dan keluar. Tapi status yang ditunjukkan adalah sebagai calon simpanan lantikan sahaja. Mungkin ada di antara kita yang musykil dengan status tersebut. Di sini saya kupas sedikit perkara ini.

Calon simpanan ini adalah mereka yang tidak gagal dalam temuduga tetapi masih juga belum berjaya dilantik ke jawatan tetap. Boleh dianggap, sebelah kaki dah melangkah untuk mendapatkan pekerjaan di sektor awam.

Calon simpanan ini akan diserap ke dalam sektor awam sekiranya terdapat calon yang telah berjaya di dalam temuduga, tetapi menolak jawatan yang ditawarkan. Maksudnya, orang tersebut tak nak bekerja dalam sektor kerajaan walaupun dia dah berjaya temuduga.

Jadi, jawatankuasa pemilihan akan memilih calon simpanan yang ada untuk menggantikan tempat mereka yang telah menolak jawatan tersebut. Jika, calon simpanan pertama pun menolak juga, calon simpanan kedua akan dipilih.

Ada juga kes lain di mana calon ini akan terus diserap masuk ke dalam perkhidmatan awam. Contohnya: Terdapat keperluan kakitangan yang segera atau kekosongan jawatan oleh sektor awam, maka calon simpanan akan dipanggil untuk bekerja. Kes lain, jika ada permohonan dari Jabatan/Kementerian untuk pengisian jawatan maka SPA akan mengisi kekosongan tersebut dengan calon ini.

Ada calon yang menunggu hanya sebulan sudah dipanggil untuk melapor diri bagi lantikan tetap tersebut. Ada juga selepas 3 bulan baru dipanggil untuk melaporkan diri. Dan ada juga yang memang tak dapat walaupun dah lebih setahun menjadi calon simpanan. Semuanya bergantung kepada rezeki.

Sementara menunggu keputusan tersebut, adalah lebih baik jika calon ini mencari peluang pekerjaan lain. Anda boleh menghadiri mana-mana temuduga yang diadakan oleh sektor awam mahupun swasta. Hal ini kerana peratusan peluang untuk diterima masuk ke sektor awam adalah rendah. Kadang kala, jika rezeki menyebelahi, anda akan mendapat jawatan lain di sektor awam. Kemaskini borang permohoanan SPA semula jika perlu.

Usah risau atau kecewa jika anda mendapat status sebagai Calon Simpanan. Itu juga merupakan satu kejayaan buat anda. Jika ada rezeki, sudah tentu anda akan dipanggil untuk melapor diri di Jabatan/ Kementerian dalam Malaysia. Jika tidak, bermakna ianya bukan rezeki anda. Sebaiknya, result ‘calon simpanan’ tersebut anda simpan baik-baik untuk rujukan pada masa akan datang. Sebabnya, anda boleh gunakan keputusan tersebut sekiranya dipanggil dalam interview lain. Masukkan result dalam fail untuk tatapan panel penemuduga. Mana tahu, ianaya mampu mempengaruhi panel dan boleh menolong anda untuk mendapatkan jawatan tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.